- Written by admin
- Published: 05 iun. 2019
Cataracta este o problema care apare la foarte multe persoane. Cristalinul este in cea mai mare parte fabricat din apa si proteine. Proteina este aranjata intr-o maniera precisa care pastreaza lentila clara si permite luminii sa treaca prin ea.
Dar, pe masura ce imbatranim, o parte din proteine se pot aglomera si pot incepe sa se concentreze intr-o zona mica a lentilei. Aceasta este cataracta si, de-a lungul timpului, poate deveni mai mare si acoperind mai mult din cristalin si ingreunand vederea.
Nimeni nu stie sigur de ce se schimba lentilele ochiului pe masura ce imbatranim, formand cataracta. Dar cercetatorii din intreaga lume au identificat factori care pot provoca cataracta sau sunt asociati cu dezvoltarea cataractei. Va recomandam
operatie cataracta pentru cele mai bune rezultate asupra vederii.
Pe langa varsta inaintata, factorii de risc pentru cataracta includ:
- Radiatii ultraviolete
- Diabet
- Hipertensiune
- Obezitatea
- Fumat
- Utilizarea prelungita a medicamentelor cu corticosteroizi
- Medicamentele utilizate pentru reducerea colesterolului
- Leziuni oculare sau inflamatii
- Chirurgia anterioara a ochilor
- Terapie de inlocuire a hormonilor
- Consumul semnificativ de alcool
- Miopie
- Istorie de familie
O teorie a formarii cataractei este ca multe cataracte sunt cauzate de modificari oxidative in lentilele umane. Acest lucru este sustinut de studiile nutritionale care arata ca fructele si legumele bogate in antioxidanti pot ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cataracta.
Desi exista controverse semnificative cu privire la posibilitatea de prevenire a cataractei, o serie de studii sugereaza ca anumite substante nutritive si suplimente nutritive pot reduce riscul de cataracta.
Un studiu efectuat pe 10 ani pe subiecti de gen feminin a constatat ca aportul alimentar mai mare de vitamina E si carotenoidele luteina si zeaxantina din alimente si suplimente au fost asociate cu riscuri scazute semnificativ de cataracta.
Surse bune cu vitamina E includ semintele de floarea-soarelui, migdalele si spanacul. Sursele bune de luteina si zeaxantina includ spanacul, sunca si alte alimente verzi, legume cu frunze. Cea mai buna solutie pentru a obtine rezultate eficiente este si
operatie de catarcata.
Comentariile sunt închise pentru Cand este nevoie de transplant de cristalin
Posted in Sanatate